Kínai felderítő ballont találtak az amerikai légtérben néhány nappal ezelőtt, közölte a Pentagon.

A ballont vadászpilóták vizsgálták meg, de nem lőtték ki, attól tartva, hogy a darabjai veszélyt jelenthetnének a lakosságra. Katonai tisztviselők elmondása szerint a ballon most jóval magasabban van az utasszállító gépeknél, és nem jelent sem katonai, sem fizikai kockázatot. Másfelől a ballon mostani röppályájából úgy látják, fontosabb amerikai létesítmények fölé próbálják irányítani. Nem tudni, ez miket takar pontosan.

A Reuters által idézett szakértő szerint a felderítő ballonok amerikai és szovjet oldalon is népszerű kémeszközök voltak a hidegháború idején, de manapság már elavultnak számítanak. Az elmúlt években is küldtek ilyeneket az Egyesült Államok felé, de egyik sem maradt ilyen hosszú ideig. Mégis úgy látják, hírszerzési szempontból ez a ballon sem különösebben hasznos a kínaiak számára.

Kína egyelőre nem reagált a hírre, ami épp egy héttel az amerikai külügyminiszter pekingi látogatása előtt érkezett. Egy republikánus szenátor már felszólította a kormányt, hogy mondja le a találkozót.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *