Budapesti nagykövete védelmére kelt az amerikai külügyminisztérium, miután Szijjártó Péter magyar belpolitikai ügynek nevezte a magyar kormány hozzáállását az ukrajnai háborúhoz és Oroszországhoz, és kikelt David Pressman ellen, amiért kritizálta azt

“Magyarország fontos NATO-szövetségesünk. Ez nem jelenti azt , hogy minden kérdésben egy véleményen vagyunk. Természetesen sok olyan kérdés van, ahol valóban eltérnek a nézeteink, vagy egyszerűen csak nem értünk egyet. Pressman nagykövet azért van ott Budapesten, hogy képviselje az érdekeinket, az értékeinket. Amikor vannak nézeteltéréseink, ő ezt közvetíteni tudja magyar szövetségeseink felé” – mondta Ned Price amerikai külügyi szóvivő.

A mostani magyar-amerikai diplomácia csörte úgy kezdődött, hogy David Pressman a Politico magazinnak azt nyilatkozta, “a magyar kormány vezetői gyakran beszélnek ugyan az ukrajnai béke előmozdításáról, de közben továbbra is az orosz elnök által támogatott nézeteket hangoztatják”.

Szijjártó Péter erre azzal válaszolt, hogy “nem kormányzókat, meg nem helytartókat fogadunk, akiket azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy hogy éljünk a saját hazánkban. Ennek a korszaknak vége van. Magyarország egy szuverén ország, nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogy hogy éljünk. Ezért aztán érdektelen, hogy más ország állampolgára, legyen az egy nagykövet is, mit gondol a magyarországi belpolitikai folyamatokról”. 

David Pressman ezután a Twitteren azt írta, hogy “Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán magyarországi belpolitikai fejleménynek”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *