A nyíregyházi Electrolux-gyár bezárása esetén a kormánynak és a cégvezetésnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az ott dolgozók „munkából munkába” kerüljenek, azaz lehetőséget kapjanak más munkahelyeken történő elhelyezkedésre – jelentette ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken.

Czomba Sándor a gyárban tett pénteki látogatását követően arról beszélt, hogy a svéd óriásvállalat a gyár bezárásáról szóló szerdai bejelentése sajnálatos, hiszen néhány hónappal ezelőtt még fejlesztésről és újabb beruházásról szóltak a hírek, ez a hír pedig a gyár vezetését és a munkavállalókat egyaránt meglepte. Az üzem bezárásának okairól szólva azt mondta,

a Nyíregyházán gyártott, szabadon álló hűtőszekrényeket elsősorban a skandináv országokban értékesítették, ennek a piaca zuhant most jelentősen.

A fejlesztések során az egyik új gyártósoron a beépíthető hűtőszekrények gyártását kezdték volna meg, illetve korszerűbb technológiával gyártották volna az eddigi termékeket – mondta, később hangsúlyozva, a meglévő gyártáskapacitást az idei év végig fenntartja az Electrolux, amely eddig az időpontig a munkavállalóit is megtartaná.

Az államtitkár kifejtette: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy iparpolitikai-foglalkoztatáspolitikai szempontból van-e a kormányzatnak és a cégvezetésnek olyan közös mozgástere, amivel ezt a döntést befolyásolhatnák vagy megváltoztathatnák.

Amennyiben nincs, akkor mindent meg kell tennünk közösen azért, hogy a gyár dolgozói munkából munkába kerüljenek, vagyis lehetőségük legyen más munkahelyeken történő elhelyezkedésre

– fogalmazott Czomba Sándor. Az államtitkár emlékeztetett: utóbbira jó az esély, mivel néhány évvel ezelőtt ugyanennek a cégcsoportnak a jászberényi gyárában történt hasonló nagyságú leépítés, „ott a folyamat végére nagyjából nyolcszáz munkavállalóból körülbelül harmincan maradtak regisztrált álláskeresők, vagyis gyakorlatilag mindenkinek sikerült elhelyezkednie, hosszabb távon itt is ez a cél” – fogalmazott.

A cégvezetés nem lépcsőzetes, fokozatos leépítésben gondolkodik, munkavállalóit év végéig mindenképpen megtartja.

Ezért nagyobb juttatást adnak számukra, mint ami a kollektív szerződésben szerepel, valamint olyan bónuszrendszert működtetnek, ami nagy valószínűséggel elegendő lesz arra, hogy a jelenleg ott dolgozók év végéig maradjanak a cégnél – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve: idén január elsejétől a társaság 16 százalékos bérfejlesztést hajtott végre valamennyi dolgozójánál.

Több száz ember sorosa a tét

Ahogy arról az Index is beszámolt, a svéd tulajdonú háztartásigép-gyártó vállalat szerdán jelentette be, hogy a megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt 2024 januárjától nem folytatja a szabadon álló hűtőszekrények gyártását.

A kommüniké szerint a gyár 650 munkatársat foglalkoztat.

Czomba Sándor kitért arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében jelenleg 1600 betöltetlen álláshely van a versenyszférában, a 2023-ban bejelentett beruházási igények pedig – elsősorban Nyíregyházán és térségében – mintegy kétezer munkavállaló foglalkoztatásával terveznek. Az államtitkár felhívta arra a figyelmet: ha a végső döntés mégis a gyár bezárása lesz, akkor jó esély lehet arra, hogy a Electroluxból távozó dolgozók – végzettségüktől és szakképzettségüktől függően – viszonylag gyorsan el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az Index csütörtökön úgy értesült, hogy nem látták már azt a gyártható darabszámot, ami elegendő lett volna az Electrolux hűtőgépgyár gazdaságos működéséhez. A hatástanulmány eredményei mellett a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, valamint a fogyasztói kereslet drámai csökkenése is a termelés leállítása mellett szóló érv volt. A cég azt ígéri, méltányosan jár el a 650 dolgozóval, további foglalkoztatásukat is igyekeznek különböző programokkal segíteni.

(Borítókép: Az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyára. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *