Meghatározhatatlan a tavasz eljövetelének időpontja Québec északi részén, miután a rágcsálót holtan találták az odújában.

Minden évben február 2. a mormota napja, amikor azt figyelik, kidugja–e az orrát a rágcsáló odújából és látja-e a saját árnyékát, mert ebből kiderülhet, meddig tarthat a tél.

Egy kanadai mormota azonban másfajta árnyékot vetett a mormota napjára, ugyanis alig néhány órával azelőtt, hogy meg kellett volna jósolnia a tavasz érkezését, Fred la Marmotte-ot holtan találták.

A mormota nem mutatott életjeleket, amikor a québeci Val-d’Espoirban minden évben február 2-án megrendezett hagyomány szervezője megpróbálta felébreszteni a téli álmából – jelentette a The Guardian.

Ha Fred meglátta volna az árnyékát, akkor gyorsan visszabújt volna az odújába, ami további hat hét tél előjele. Ha nincs árnyék, Fred a föld felett marad, ami korai tavaszt jelezne. De mintegy 40 perces ünneplés, éneklés és tánc után a szervező Roberto Blondin közölte a várakozó nézőkkel, hogy Fred elhunyt. Hozzátette, hogy szerinte a mormota késő ősszel vagy december elején halt meg, kilenc évesen.

A hírtől nem megriadva egy mormotasapkát viselő gyermeket hívtak fel a színpadra, aki egy plüss játék mormotát adott át a szervezőnek és megkérdezte a jóslatát. A szervező hosszú telet jósolt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *