Az úszó rengeteget köszönhet a sportnak, amiből szeretne visszaadni valamennyit a következő generáció számára.

Hosszú Katinka a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt a terveiről, valamint arról, hogy újra edzésbe állt, mert szerinte fontos, hogy a tapasztalt versenyzők a sport világában maradjanak. Ehhez pedig szerinte nem is fontos minden alkalommal nyerni, de rendkívül sokat kapott a sporttól, amiből most szeretne visszaadni valamennyit.

Ezt követően az úszónak szegezték a kérdést, mit is jelent pontosan, hogy újra edzésbe állt, láthatjuk-e még nagy világversenyen? Erre a kérdésre a világversenyekről, összesen 97 éremmel rendelkező Hosszú Katinka nem adott egyértelmű választ, de kijelentette, hogy 30 felett sincs miért szégyenkeznie, ugyanis tavaly a világranglista negyedi helyén végzett.

Mindig is azt mondtam, addig fogok versenyezni, amíg szeretem az úszást

– fogalmazott az Iron Lady.

Hosszú Katinka, az ikon

Az interjú ezen pontján szóba került, hogy sokan nem tekintenek már ikonként az úszóra, de Hosszú Katinkát ez nem zavarja, nem kell ezzel foglalkoznia, mert ahogy fogalmazott: „a megnyert kilencvenhét érem a valaha volt legtöbb, amit egy úszó elért”. Majd kijelentette, ezért is tartja olyan fontosnak, hogy az utánpótlással foglalkozzon.

Szeretném, hogy eredményesek maradjunk, hogy Magyarország húsz-harminc év múlva is úszónagyhatalom legyen. Kis ország vagyunk, de a sport által azért mindig képesek vagyunk felkerülni a térképre

– mondta terveiről a sportoló.

Ezt követően került szóba, hogyan tud ő ebben segíteni. Elmondása szerint saját szponzorációs bevételeiből mindig is támogatta a klubját, ami sikeresen, eredményesen vészelte át a koronavírus miatti nehéz gazdasági időszakot. De a klubja nem csupán anyagi támogatására számíthatott folyamatosan, hanem a kapcsolatrendszerére – határainkon innen és túl egyaránt –, illetve a tudására is.

Ezt a tudást szeretné kamatoztatni egy akadémia létrehozásában, ugyanis mint elmondta hazánkban nincs úszóakadémia, ami nagy gondot jelent, amikor korosztályos váltások érkeznek el a sportolók karrierjében. „Magyar Úszószövetség elnöke sokszor hangsúlyozza, mennyire fontos a szakma, és hogy sajnos sok fiatal elkallódik a rendszerben” – mondta az úszó.

Az akadémiai rendszer az úszásban is az utánpótlást helyezné előtérbe, ahogy az országban a különböző sportágakban működő harmincegy akadémia. Megadva minden olyan nemzetközi tapasztalatot, segítséget, amit a kapcsolataim és eredményeim révén képes vagyok megadni

– árulta el Hosszú Katinka.

Elmondta azt is, nem tudja mikor tér vissza a rajtkőre, ugyanis nagy a lemaradása és visszajönni sohasem könnyű, de megígérte, jelentkezik, „ha már tisztábban látja a dolgokat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *