Az amerikai kormány az egyiptomi és emirátusokbeli vezetéssel közösen igyekszik rábírni a líbiai és szudáni katonai erőket, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a Wagner nevű orosz zsoldossereggel.

Az egyre erőteljesebb amerikai fellépésről névtelen líbiai, szudáni és egyiptomi források beszéltek az AP-nek, szerintük mostanában minden találkozón ez az első számú téma. William Burns, a CIA vezetője nyilvánosan is elismerte, hogy nagyon keményen küzdenek a Wagner térnyerésével szemben.

Szudánban még a korábbi diktátor, Omar el-Basír idején jelentek meg a Wagner katonái, akik a magas beosztású vezetők és kiemelt létesítmények védelmén túl azzal is foglalkoznak, hogy jól jövedelmező bányakoncessziókat szerezzenek meg, növelve az orosz befolyást a kontinensen.

A csoportot Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként ismert orosz oligarcha alapította, és az ukrajnai háborúban is aktív. Az afrikai terjeszkedés segíthet abban is, hogy a kibányászott aranyat és más nyersanyagokat a nyugati szankciók megkerülésével adják el.

Az amerikai kormány decemberben nemzetközi bűnszervezetté nyilvánította a Wagnert, és újabb exportkorlátozásokat vezetett be, hogy nehezítse a csoport helyzetét.

Líbiába 2018-ban érkeztek meg a Wagner zsoldosai, hogy a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadók oldalán harcoljanak. A 2020-as tűzszünet megkötése óta leginkább olajlétesítmények közelében tartózkodnak, nem tudni, pontosan mennyien. Ezen kívül szintén katonai kiképzést nyújtanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *