Lehet, hogy elmúlt már az a pillanat, amikor Ukrajna még kivonhatta volna csapatait azokról a területekről, amelyeket lassan bekerít az orosz haderő, vélekedett az Ultrahang műsorában Vukics Ferenc. A Nemzetvédelmi Szabadegyetem Alapítvány alapítója elmondta, ilyen helyzetekben az előre törő haderő tovább halad, a második hullámban érkező alakulatok kerítik körbe a településeket. Felmérik az ellenállást, egy külső gyűrűvel pedig megakadályozzák az esetleges külső felszabadítási kísérleteket. Emlékeztetett: a bekerítésért vívott harc nagy erőket emészt fel. 

Király Tamás műsorvezető kérdésére válaszolva a szakértő kifejtette, egy rendkívül összetett művelettel lehetséges kimenteni a körbevett haderő egy részét, de ehhez felkészült parancsnokra is szükség van, az áttörni készülő erőnek pedig tizennyolcszoros pillanatnyi fölényben kell lennie azon a ponton, ahol a kitörést tervezi. 

Vukics Ferenc egyértelműen látszik, hogy nem fogyott el az orosz lőszer, a termelési kapacitásra ugyan lehet következtetni az intenzitás változásaiból, de most az orosz oldalon pattog a labda,

Oroszország számára nyílt ki egy időablak, cselekvési lehetőség, amíg a nyugati fegyverek megérkeznek Ukrajnába. 

„Amit az ukránok kiállnak, az most nagyon kemény”, ismerte el a szakértő, hangsúlyozva, a szükséges ideig állni a sarat rendkívüli felkészültséget igényel most az ukrán hadsereg részéről. Hozzátette azt is, mindkét felet érte komoly veszteség, de nem lehet azt mondani, hogy alkalmatlan erőket küldenek a frontra. 

Talán 26 millió fő lehet most az a létszám, ami fölött Zelenszkij elnök jelenleg rendelkezik, mondta, emlékeztetve; már a háború kitörése előtt is rengeteg harcképes korú ukrán állampolgár dolgozott külföldön. Eközben folyamatosan menekülnek az emberek az országból, sokan azt is vállalják, hogy a hideg idő ellenére a Tiszában úszva menekülnek, mások a hegyeken át vágnak neki nehéz útnak. 

Körülbelül 4,5-5 millió lehet a 18 és 50 év közötti férfiak száma pillanatnyilag Ukrajnában,

közülük legalább 600 ezren vettek részt valamilyen típusú műveletben, összegzett a szakértő, emlékeztetve, egyes elemzések szerint 150 ezer ukrán katona esett el eddig a harcokban és 35 ezren tűntek el, akik szinte biztosan elhunytak. 

Vukics Ferenc cáfolta, hogy az ukrán veszteségek háromszorosát szenvedte el az orosz fél, úgy látja, egészen biztosan nagyobb a veszteséglista Ukrajna oldalán, mint az agresszorén. A harcterületen működő erők reagálnak az egyes újításokra, így a HIMARS-rakétákra, így azoknak az ereje lassanként elmúlik, figyelmeztetett. Hozzáfűzte,

ezt még az amerikai külügy is elismerte nyilvános jelentésében. 

Ebben a háborúban eleve Ukrajna erőforrásait élik fel mindkét oldalon, az egykor ukrán állampolgár szeparatisták nagy veszteségeket szenvednek orosz oldalon, ezt a veszteségeket pedig Oroszország sokkal kevésbé érzi meg, mint Ukrajna, húzta alá a katonai szakértő. 

A teljes beszélgetést itt meghallgathatja: 

 

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *