Van, amelyikbe először bele sem gondolnál!

Az éttermekben, bárokban dolgozók rengeteg elképesztő történetnek válnak szemtanúivá még egy átlagos munkanapon is. Korábban mi is megírtuk, melyek voltak a legborzalmasabb randik, amelyeket felszolgálók végignéztek, és azt is elárultuk, mi az, amit a sztárszakácsok szerint jobb, ha inkább sosem rendelsz magadnak az étteremben:

Aki pedig dolgozott már a szakmában, tudja, hogy mindig akadnak olyan vendégek, akik nem győznek idegesítő vagy akár sértő kérdéseket feltenni. Sokan nem is gondolják, hogy ezek egyébként mennyire zavaróak egy felszolgálónak, és bizony néha nem szándékosan, de a “kérem” és a “köszönöm” is elmarad a mondataik végéről. Utóbbiakra szerencsére azért a többség igyekszik figyelni, de jó, ha tudod, hogy az alábbi kérdéseket inkább sose tedd fel egy étteremben!https://www.joy.hu/keres?src=pinc%C3%A9r

1. “Mi a TE kedvenced az étlapról?”

Ez ártatlan kérdésnek hangzik, és a vendégként valószínűleg csak arra törekszel, hogy a legfinomabb fogást válaszd (és ha valaki ott dolgozik, nyilván sokat megkóstolt, így biztos tud ajánlani), de nem olyan biztos, hogy őszinte választ fogsz kapni. A felszolgálók ugyanis néha épp az egyik drágább ételt fogják javasolni, pont azért, mert a 10 százalékos borravaló így magasabb lesz – meséli Daniel Liberson egykori pincér a Washingtoniannak.

Persze ettől még valószínűleg a bélszín isteni finom, de ha van egy árhatár a fejedben, inkább érdemes ezt a kérdést megtartani magadnak.

2. “Bocsi, de ez mégsem ízlik, visszavinnéd?”

Ha az étel nem sült meg eléggé, vagy nem is azt kaptad, amit kértél, jogos, hogy visszaküldöd. De a felszolgálók nem egyszer találkoztak már azzal, hogy valaki szimplán félreértette a leírást vagy más ételre számított, és miután megkóstolja, mégsem kéri. Ilyenkor nagyon kellemetlen helyzet alakul ki, hiszen a vendég nem szeretné kifizetni az ételt, míg az étterem nem hibázott.

3. “Szét tudnánk szedni a számlát hatfelé?”

Van olyan, hogy néhány barát együtt ebédel, és a végén mindenki a sajátját fizetné, de ha az étkezés végén jut eszetekbe ezt jelezni a pincérnek, többszörösen kellemetlen lesz a helyzet! Egyrészt, mert ő nem számított rá, így, ha lehetséges, az egészet ott kell különszednie, de van, ahol erre konkrétan nincs is lehetőség. Épp ezért már a legelején jelezd, ha így szeretnétek, mert egyes éttermekben nem is lehet a számlát szétosztani!

4. “Megadod a telefonszámod?”

Főképp a női felszolgálók találkoznak ezzel a helyzettel. Ha kedvesen végzik a munkájukat, egyes férfivendégek úgy gondolják, talán több is lehet ebből, és a számla fizetésekor a pincérnő telefonszámát is megpróbálják megszerezni maguknak. Van, amikor ez működik, ha kölcsönös a vonzalom, de nagyon sokszor pusztán félreértés áll a háttérben.

Ezeket tudnod kell, ha étterembe mész!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *